In een gesloten circuit bevindt zich een koelmiddel dat bij lage temperaturen al verdampt. De warmte die hiervoor nodig is, komt uit de omgeving: lucht, water of bodem. In het circuit bevindt zich ook een kleine compressor. Deze perst de damp van het koelmiddel samen, met als resultaat dat de damp condenseert en vloeibaar wordt. Daarbij komt dus warmte vrij. De warme koelmiddelvloeistof wordt onder druk langs een warmtewisselaar geleid en verwarmt het water van de cv-ketel.
De afgekoelde koelmiddelvloeistof wordt weer aan de omgevingswarmte blootgesteld, waardoor het weer verdampt, et cetera. Zo is de cirkel rond. Jouw koelkast doet precies hetzelfde, maar dan in een andere volgorde, zodat het binnen de koelkast lekker koud blijft.
Hoe werkt een warmtepomp als het vriest?
Goede vraag, hoe werkt een warmtepomp als het koud is? De warmtepomp en de werking van de pomp blijven hetzelfde. Het geheim zit hem in het gebruikte koelmiddel. Dit verdampt al bij temperaturen ver beneden het vriespunt. Dus ook bij een temperatuur van -10° C tot -15° C kan de warmtepomp nog steeds warmte uit de omgeving halen. Het rendement is natuurlijk wel wat minder.
Als het extreem koud is, wordt automatisch de cv-ketel of een elektrisch verwarmingselement bijgeschakeld. Zo zit je er nog steeds warmpjes bij.